Cart 0 x

,
Reacties uitgeschakeld voor Koekjes bakken? Dat mislukt bij mij altijd!

Koekjes bakken? Dat mislukt bij mij altijd!

Als het buiten nat en koud is hoe heerlijk is het dan om samen met de kinderen koekjes te bakken.Een gezellige bezigheid voor alle kinderen, en een momentje om samen iets leuks te doen. Alsbeloning geniet iedereen van vers gebakken koekjes en de geur van een bakkerij in huis. Maar wat alsdat gezellig bakken uitloopt in een plakkerige kliederboel met koekjes die geen vorm hebben? Of keiharde koekjes die een verbrand smaakje hebben? Dan wordt bakken minder leuk en is het resultaat
niet wat je voor ogen had.

Het kan heel simpel opgelost worden als je rekening houdt met de
volgende basisstappen, zo wordt jullie bakdag echt een succes!
Kies een recept uit onder het kopje “recepten”


*Het recept dat je kiest voor koekjes die je uit gaat steken bevat geen bakpoeder of baking soda. Is dat wel het geval houdt er rekening mee dat de koeken wat uitlopen en geen strakke vorm behouden. Welk recept je ook kiest het is belangrijk dat je het deeg altijd minimaal 3uur, liefst
langer, laat rusten in de koelkast. Het deeg maken met de kinderen en daarna direct koekjes bakkenresulteert vaak in plakdeeg, plakhanden, vormen die niet goed uitsteken, koekjes die gebakken zijn worden onherkenbaar… en dat is jammer. Maak dus eerst deeg en doe wat anders. Of maak het deeg de dag voordat je koekjes gaat bakken.


*Het koude deeg kun je het best even kneden, maar niet te lang. Probeer om deeg zo koud mogelijkuit te rollen. Strooi bloem op de plek waar je het deeg uit gaat rollen, doe ook bloem op jedeegroller. Probeer het deeg even dik uit te rollen. En dan steek je de koekjes uit. Het koude deeg plakt nauwelijks aan de vorm. Leg de uitgestoken deeg vormen op de bakplaat met bakpapier.

Zorgervoor dat de koekjes die tegelijk gebakken worden ongeveer even groot en even dik zijn. De afbaktijd van een klein koekje is korter dan van een grote koek. Een dikkere koek moet langer in de oven dan een dunne koek, dus alle koekjes die even dik zijn en ongeveer even groot gaan samen op één plaat in de oven.


*Is je plaat vol dan kunnen de koekjes in de oven. Meestal zijn ze in ongeveer 8 – 10min. klaar. Je haalt je koekjes uit de oven als de randjes bruiner beginnen te kleuren. Laat ze dus niet te lang in de oven. Koekjes die net uit de oven komen zijn zacht en warm. Pas als ze zijn afgekoeld zijn ze hard en knapperig. Je kunt de koekjes die uit de oven komen met bakpapier en al schuiven op je aanrecht, zodat ze niet meer op de hete ovenplaat liggen. Laat ze rustig afkoelen, warme koekjes breken snel. Met deze drie belangrijke voorwaarden bak je zeker weten de mooiste en lekkerste koekjes samen.