Roomboterkoekjes
Dit deeg kun je het best een avond van te voren maken, dus ruim voor je wil gaan uitsteken.
Wat heb je nodig:
- Uitsteekvormen naar keuze- Deegroller
- Grote werkplank ( of aanrechtblad, tafel)
- Weegschaal
- Oven
- Bakplaat, bakpapier
- Ingrediënten (voor ± 100 koekjes): - 450 gram bloem
- 130 gram poedersuiker
- 280 gram roomboter, zacht maar niet gesmolten en 2 eierdooiers
- Vanillesuiker, of fijn geraspte citroenschil
Aan de slag:
Dit deeg maak je niet in de mixer, maar op een werkplank/aanrechtblad. Weeg de bloem af schud het op de werkplank. Weeg nu de poedersuiker af en doe deze bij de bloem. Dan de boter, die je een tijdje buiten de koelkast had gelegd, in blokjes op de hoop bloem en poedersuiker. Nu begin je te kneden, je moet een tijdje kneden om alles tot een bol deeg te krijgen. Als je al wat massa krijgt doe je 2 eierdooiers erbij. Weer kneden, net zolang totdat je een bol deeg krijgt zo vast als klei. Het deeg is klaar.
Voor het beste resultaat laat je het deeg een aantal uren "rusten" in de koelkast.( of bijvoorbeeld de hele nacht) De boter die zacht was door het kneden kan nu weer afkoelen, zodat je de vormen beter kunt uitsteken. Ruim voor je begint haal je het deeg weer uit de koelkast, weer even kneden op de plank zodat het wat warmer wordt.
Nu de plank en je deegroller inwrijven met bloem ( dit mag tussendoor vaker, wanneer je voelt dat het deeg gaat kleven). Nu de plank en je deegroller inwrijven met bloem ( dit mag tussendoor vaker, wanneer je voelt dat het deeg gaat kleven). Neem een stuk deeg van de grote bol, druk het al wat plat met de hand en ga daarna rollen met de deegroller. Steeds vanuit het midden naar buiten toe rollen, probeer het deeg overal even dik te krijgen. Ongeveer een halve centimeter, of wat minder. Het uitsteken kan beginnen. Soms blijft het deeg al in de vorm hangen, als je deeg niet te warm is (te plakkerig) kun je het makkelijk goed uit de vorm krijgen. Vormen die op je plank blijven liggen kun je het best met een gewoon mes oplichten en op de bakplaat (met bakpapier) leggen.
Bak de koekjes in de oven op 180ºC. Let goed op want ze zijn vaak binnen 8 minuten klaar. Afhankelijk van de maat en de dikte. Als de randjes wat bruinen haal je de koekjes eruit en laat je ze afkoelen. Je kunt ze ook met een mes oplichten en op een plank leggen, dan kun je de plaat weer gebruiken voor de volgende ronde. De koekjes moeten even afkoelen om knapperig te worden.
Versier ideeën
* Voor de koekjes de oven in gaan bestrijken met een mengsel van eigeel met een eetlepel melk. Dit geeft een glans.
* Voor de koekjes de oven in gaan versieren met een amandel, walnoot, of andere noot.
* Gebakken koekjes versieren met mengsel van poedersuiker met een weinig water/melk.
* Gebakken koekjes versieren met chocolade (au bain marie opgewarmd) en daarop strooi je kokossnippers, snoepjes, hagelslag, etc.
Veel smakelijk plezier!
Zandkoekjes
Dit recept is ingezonden door Marieke. Je kunt het ook terugvinden op www.mycakes.nl
Wie kent ze niet? Ouderwetse zandkoekjes. Ik denk dat iedereen als klein kind deze koekjes wel ooit gemaakt heeft met moeder, tante oma enz. Ik heb al best veel recepten geprobeerd maar vind dit de fijnste. Sommige moeten een uur rusten in de koelkast en als je mij een beetje kent weet je dat geduld niet mijn sterkste kant is. Bij deze hoeft dat niet!! Yeah!!!
De ingrediënten:
250 gram bloem
100 gram suiker
125 gram roomboter (bij gebrek aan heb ik gewone boter gebruikt en dat ging ook prima)
8 gram vanillesuiker (1 zakje)
1 ei
Kneed alle ingrediënten bij elkaar tot je een bal hebt en rol deze uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Als je wat bloem op je werkblad strooid voorkomt dit dat je deeg vast gaat plakken en je de koekjes niet meer los krijgt. Nu kun je met allerlei leuke vormpjes in de weer gaan en je koekjes uitsteken.
Leg ze op een stukje bakpapier op een bakplaat en bak ze in 10-15 minuten op 200°C gaar.
Nu kun je ze verder versieren met royal icing, fondant, glazuur enz. recept toevoegen
Dubbele koekjes
Dit deeg kun je het best een avond van te voren maken, dus ruim voor je wil gaan uitsteken.
Wat heb je nodig:
- Uitsteekvormen met een middenstuk en zonder middenstuk- Deegroller Grote werkplank ( of aanrechtblad, tafel)
- Weegschaal Oven, bakplaat, bakpapier
- Jam of chocoladepasta
Ingrediënten ( voor ±100 koekjes):
450 gram bloem
130 gram poedersuiker
280 gram roomboter, zacht maar niet gesmolten.
2 eierdooiers naar eigen smaak.
vanillesuiker, of fijn geraspte citroenschil.
Aan de slag: Maak het deeg zoals de roomboterkoekjes. Het is hetzelfde deeg, met een andere verwerking.
Op de plaat rol je het deeg uit, rol het dun uit. Liefst minder dan een halve centimeter, want uiteindelijk wordt het koekje tweemaal deze dikte. Steek van de vorm met het middenstuk net zoveel koekjes uit als met de vorm zonder middenstuk.
Bak ze in de oven op 180ºC. Let op, deze koekjes zijn dun en dus snel klaar. Als de randjes bruinen, haal je ze eruit. Laat ze afkoelen.
Neem een koekje zonder gat in het midden en bestrijk de kant die op de bakplaat heeft gelegen met jam of chocoladepasta. Leg het koekje met gat er bovenop. De kanten die op de bakplaat hebben gelegen zijn recht, dus die doe je tegen elkaar. Doe dit met alle koekjes.
Smakelijk!
Koekje met fondant
Nog invoegen
Glazuur en icing
Om je koekjes te versieren kun je glazuur gebruiken.
Basis recept voor glazuur: 100 gram gezeefde poedersuiker één lepel vloeistof (bijv.water). Deze vloeistof kan van alles zijn en bepaald de smaak van het glazuur. Zo kan je kiezen voor bijv: 1 lepel limonade siroop (rode glazuur) Citroensap Sinaasappelsap Vruchtensap Koffieextract (of of 1 1/2 lepel oploskoffie opgelost in ruim 1 lepel heet water). De poedersuiker met de vloeistof roeren tot de stroop dik vloeibaar en glanzend is. Voor chocolade glazuur nemen we anderhalve lepel cacaopoeder en ruim 1 lepel water. Voor mocca 1 lepel cacaopoeder en een halve lepel oploskoffie (deze als eerste oplossen in ruim 1 lepel heet water).
Gebruik de glazuur altijd op afgekoeld taart/gebak of koekjes. Gebruik als decoratie bijv. smarties, engelse drop, hagelslag, roze muisjes ect.
Eiwit glazuur
Je kunt ook "icing"maken. Deze glazuur is veel steviger, word ook wel eiwitglazuur genoemd.
Recept voor eiwitglazuur: 250gr. gezeefde poedersuiker 1 eiwit Sla het eiwit stijf. Voeg een deel van de gezeefde poedersuiker toe en klop dit goed door. Voeg daarna beetje bij beetje de poedersuiker toe, blijf steeds goed roeren totdat alle suiker is opgenomen. Bewaar het glazuur afgedekt. Het kan in de koelkast, maar voor gebruik op kamertemperatuur laten komen.
Royal Icing
Recept voor icing in de mixer en zónder eiwit: Deze icing is erg goed geschikt om koekjes mee te versieren, maar ook om suikerbloemen of andere suikerdecoratie mee te maken. Omdat er geen eiwit aan toegevoegd is kun je je versieringen zeer lang in een luchtdicht doosje bewaren.
Nodig: 750 gr. goed gezeefde poedersuiker ( of suikerbakkerspoeder)
4 eetlepels gezeefde merengue-poeder(eiwit vervanger)
Citroensap of wijnsteenzuur
Water, liefst in een knijpfles om te kunnen doseren
Doe de gezeefde poedersuiker en de gezeefde merengue-poeder in de mengkom van de keukenmachine en meng met de deeghaak of een K-klopper op de laagste stand. Eerst de citroensap erdoor, daarna druppelsgewijs het water toevoegen tot een dik romig mengsel ontstaat. Het mengsel moet een witte glans hebben. Als de pieken rechtop blijven staan dan heb je een prima mengsel voor het spuiten van suikerdecoratie zoals bloemen. Wil je teksten maken of koekjes versieren met een spuitzak, dan moet het mengsel wat dunner zijn. Voeg dan druppels water toe en check regelmatig of het mengsel zo is dat de punten van de pieken omvallen. Je kunt aan icing een kleurtje toevoegen, soms met natuurlijke kleurstoffen en voor intensievere kleuring kun je uit verschillende voedingskleurstoffen kiezen.
Op de volgende link kun je Peter volgen die stap voor stap laat zien hoe je icing in verschillende consistenties maakt. Icing door Peter's Treasury
Gezonde traktatie
Een idee voor iedereen die een leuke en gezonde traktatie wil maken.
Met de uitstekers kun je gemakkelijk kaas, komkommer, meloen, worst,...etc. uitsteken. Alles wat stevig genoeg is en toch zacht leent zich om hiervoor te gebruiken.
Een boterham of een gebakken pannenkoek kan natuurlijk ook.
Notenkoekjes in vulvorm
Voor ongeveer 50 koekjes.
Benodigdheden:
300gr. bloem
150gr. zachte boter
100gr. poedersuiker
150gr.gemalen noten (ongezouten walnoten, of hazelnoten of amandelen)
3 tot 4 eetlepels melk
Vulvormen medium, klein en mini.
poedersuiker zakje vanille suiker als garnering
Meng de bloem, poedersuiker en boter op een plank of aanrecht door elkaar. Voeg steeds een handje gemalen noten toe.
De noten kun je fijn malen in een mixer met "hakselaar", met schil is kan prima. Walnoten hebben een wat bittere schil, hak deze noten goed fijn.
Het deeg zal wat droog zijn. Voeg beetje bij beetje de eetlepels melk toe totdat er een goed te kneden massa ontstaat.
Neem een vormpje vul deze met deeg. Dit deeg is van zichzelf vet, dus je hoeft de vormpjes niet in te vetten. Alle gevulde vormpjes in de oven op 180 graden.
Je haalt de vormpjes uit de oven als de randjes bruin kleuren. Omdat het afhankelijk is van de grootte en diepte van de vorm die je gebruikt is het moeilijk een precieze baktijd aan te geven. Heb je verschillende vormen op een bakplaat liggen kan het zijn dat er koekjes al uit de oven gehaald moeten worden terwijl anderen nog langer gebakken moeten worden.
De nog hete koekjes kiep je uit de vormen, dit gaat erg gemakkelijk.
Warme koekjes haal je door een mengsel van poedersuiker met een zakje vanille suiker. Door de warmte van de koekjes blijft de poedersuiker hechten. Laat de koekjes los van elkaar afkoelen ( warme koekjes niet stapelen vanwege de poedersuiker die dan gaat plakken).
Een heerlijke knapperige traktatie die je in een afgesloten doos lang kunt bewaren (thuis zijn ze vaak zo op!)
Weer eens een nieuw soort koekje om uit te proberen, Smakelijk!
Voor de vogels
Als het koud is buiten is het fijn dat we voor de vogels zorgen. Een vetbolletje kan ook met een vorm leuk zijn om naar te kijken. Daarnaast is het voor kinderen een feestje om dit mee te helpen maken en te genieten van de vogeltjes die ze hiermee helpen.
Wat heb je nodig:
-Uitsteekvormen naar keuze, liefst wat open vormen met weinig details.- Wit vet
- Zaadjes, vogelzaad, pitten, nootjes, pinda's, etc.
- Pannetje
- Coctailprikkers
- Touwtjes
- Bakpapier
Aan de slag:
Smelt het vet in een pannetje en doe daar de zaden en nootkjes bij. Het hoeft maar te smelten en een massa te worden, dat gaat erg snel. Zet de pan van het vuur als het vet gesmolten is.
Ondertussen maak je aan de coctailprikker een touwtje.
Leg de vormen klaar op bakpapier. Dan is het niet erg als er geknoeid wordt en krijg je de gevulde vorm dadelijk makkelijk los.
In elke vorm leg je een coctailprikker met touwtje.
Als het vet weer wat wittig is en de substantie van kneedbaar deeg heeft kun je het in de vormen doen.
Nu laten afkoelen. Als je alles op een plank had of bakblik kun je de vormen buiten laten afkoelen, dat gaat sneller.
Voorzichtig haal je de figuren uit de vorm en kun je ze ophangen.
Omdat de zaadjes de stevigheid van het gestolde vet wat minder maken kan het zijn er er stukjes breken,....dat is voor ons jammer maar voor de vogels maakt het niks uit natuurlijk!
Cake met verrassing
Dit grapje kun je met elke uitsteker doen die past in een cakeblik.
Wat heb je nodig:
Uitsteekvormen naar keuze, mits deze past in je formaat cakeblik.
Peperkoek kant en klaar / zelf gebakken cake in een kleurtje die al klaar is
Cakemix om deeg te maken. ( eigen recept, of uit een pakje)
Oven
Cakeblik
Aan de slag:
Neem de peperkoek, of de cake die je al gebakken had en die volledig is afgekoeld. Snijd de koek in plakjes en steek uit ieder plakje de vorm uit met een uitsteker.
Je hebt dus een hele stapel uitgestoken peperkoekfiguren.
Maak het cakebeslag zoals je dat gewend bent. Dit kan uit een Koopmans kant en klaar pak of je eigen recept.
Vet je cakeblik in.
Breng een eerste laag cakebeslag aan op de bodem.
Zet de peperkoek figuurtjes achter elkaar in het cakeblik. De voor en achterkant laat je vrij zodat daar nog cakebeslag kan komen.
Dan vul je het cakeblik met je beslag, de figuurtjes worden volledig bedekt.
Bak je cake zoals op de aanwijzing van het cakebeslag is aangegeven. Gewoon even lang, op dezelfde temeperatuur.
Als de cake is afgekoeld kun je deze aansnijden en zie je de verrassing te voorschijn komen.
Veel smakelijk plezier!
En voor de Dino-fans maak je snel een leuke Dino cake
Dit recept van "Zonnige zooi" heb ik vaker gebruikt en lukt prima. Het deeg is smeuig genoeg om met stekers te kunnen uitsteken en behoud de vorm van het koekje mooi. Op de pagina van Zonnigezooi vind je meer dan deze hondenkoekjes, kijk eens voor ideeen op: https://www.zonnigezooi.nl/category/honden/ Ingrediënten Instructies Aan dit recept kun je ook zelf wat fantasie toevoegen en bijvoorbeeld een keer tonijn uit blik toevoegen, of stukjes appel &wortel, stukjes voorgekookt vlees, etc. Hondenkoekjes